0%
X
Henüz ürün eklenmedi
X
Şifremi Unuttum
Beat göndermeden önce, BeatPazarı kalite standartlarını incelemek için tıklayınız
0

GİRİŞ

YAP
Haber 5.07.2024

Yapay zeka müzik üreticisi Suno, davalara rağmen uygulamasını yayınladı

Yapay zeka müzik üreticisi Suno, davalara rağmen uygulamasını yayınladı

Suno, müzik sektörünün yasallığı konusunda tepki göstermesi üzerine, kullanıcıların şarkı oluşturabileceği bir mobil uygulama başlatmaya cesaret etti. Suno, kullanıcıların kendi komutlarından şarkılar üretmesine olanak tanıyan bir AI müzik girişimidir. Hem komik hem de şaşırtıcı derecede meşru görünen şarkılar üretmeleriyle hayranların favorisi haline geldiler. Suno, ABD'deki iOS kullanıcılarının şarkı oluşturmak için kullanabileceği bir mobil uygulama başlattı.

Ücretsiz uygulama kullanıcıların komutlar ve şarkı sözleri girmesine ve hatta cihazlarıyla ses kaydı yaparak AI tarafından üretilen müzik oluşturmasına olanak tanır. Kullanıcılar ayrıca diğer Suno kullanıcılarının eserlerini de keşfedebilir. Suno'nun 12 milyondan fazla kişinin hizmetlerini kullandığını söylediği gibi keşfedilecek çok sayıda müzik var.

Uygulama lansmanlarının heyecanının yanı sıra, Suno güçlü eleştirilerle karşı karşıya . Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA), Suno'yu ve başka bir AI müzik girişimi olan Udio'yu, algoritmalarını telif hakkıyla korunan müzikler üzerinde eğitmekle suçluyor. Mevcut sanatçılara belirgin şekilde benzeyen, ürettikleri şarkılara işaret ediyorlar.

RIAA, bu şirketlerin telif hakkı yasasını ihlal ettiğini iddia ediyor. Suno ve Udio, AI'larını eğitmek için telif hakkıyla korunan içerik kullandıklarını açıkça reddetmiyor gibi görünüyor, bunun yerine adil kullanım argümanını destekliyor gibi görünüyor. Suno CEO'su Mikey Shulman, teknolojilerinin "tamamen yeni çıktılar" ürettiğini ve "önceden var olan içeriği ezberlemediğini ve tekrarlamadığını" belirtiyor.

Suno'nun uygulaması 10$ ve 30$ olmak üzere iki abonelik seçeneği sunuyor. Bu fiyatlar web sitelerindeki abonelik ücretlerinden şişirilmiş. Bunun sebebi muhtemelen Apple'ın Apple App Store uygulamalarından gelen uygulama içi ödemelerde %30 kesinti yapmasıdır.

Suno'nun abonelikleri, kendilerine karşı açılan davalarda vurgulandı ve şöyle yazıldı: "Suno, kullanıcılarının çoğundan ürününü kullanmak için aylık ücret alıyor... Hizmetinden para kazanıyor ve kullanıcılarından en yüksek abonelik kademesi için ayda 24 dolara kadar ücret alıyor... Suno, kullanıcıları dijital müzik dosyaları üretmeye ve bunları ticari olarak kullanmaya teşvik ederek gelir elde ediyor."

Apple'ın da Suno'nun yaratımlarından kâr elde etmeye başlamasıyla birlikte, sektörde Suno'yu suç ortağı olarak görmesi muhtemel.

COPYRIGHT BEATPAZARI.COM ALL RIGHT RESERVED.