0%
X
Henüz ürün eklenmedi
X
Şifremi Unuttum
Beat göndermeden önce, BeatPazarı kalite standartlarını incelemek için tıklayınız
0

GİRİŞ

YAP
İpucu 14.05.2024

Müzikte zaman işaretlerini anlama

Müzikte zaman işaretlerini anlama

Konu müzik yapmaya gelince sonuçta önemli olan, nasıl yaratıldığı değil, kulağımıza neyin geldiğidir. Çoğunlukla kendi sezgilerine dayanarak, hatta bazen herhangi bir resmi çerçeve veya yönergeyi dikkate almadan müzik çalan ve besteleyen, kendi kendini yetiştirmiş, geleneksel olmayan eğitim almış sanatçılardan oluşan geniş bir dünya var.

Bu koşullar altında yapılan bazı müzikler kesinlikle akıllara durgunluk veriyor. Ancak müzik yapan çoğumuz için, zihnimizi düzenleyecek ve müzikal parçaları daha katı bir bağlam içinde görmemize yardımcı olacak bazı yapılara sahip olmak oldukça avantajlıdır.

Zaman imzaları, yaptığımız müzik için hayali bir bağlam yaratmamıza yardımcı olabilecek müzikal düşünceleri organize etmenin bu yollarından biridir. Bağlamsal zaman imzalarının sağladığı tür, zaman alanındadır ve imzaların yaptığı şey, alanı parçalara ayırmak ve her parçaya belirli bir dahili örtülü ritim vermektir.

Eğer "zaman imzaları nasıl çalışır?" diye soruyorsanız. Korkma! Bu kılavuzda müzikteki zaman işaretlerini, kullanabileceğiniz yaygın zaman işaretlerini ve müzik oluşturmak için DAW'nızdaki zaman işaretlerini nasıl kullanacağınızı keşfedin.

Müzikte zaman işaretleri nelerdir?

Zaman imzaları, bir müzik parçasında veya onun bölümlerinden birinde zamanın her bölümünün temposunu nasıl düzenlediğimizi ve duyduğumuzu temsil eder.

Bir şarkıyı dinlerken kendimizi ayaklarımızla yere vururken bulursak, büyük olasılıkla bir parçanın iç zaman birimlerini hissediyoruzdur. Daha fazla dikkat edersek, her güçlü akor değişimi genellikle bir zaman diliminin başında meydana gelme eğilimindedir ve içgüdümüz büyük olasılıkla aynı nedenden dolayı her bir bölümün başında daha sert vurmamızı sağlayacaktır.

Zaman imzaları, bu zaman birimlerini organize bir bağlama yerleştirmeye çalışmanın sonucudur. Bu sayede bir şarkının ya da bir müzik parçasının ritmik akışının nasıl olacağını tahmin edebiliyoruz .

Zaman işaretleri, üstte bir sayı ve altta başka bir sayı bulunan kesir benzeri bir sembolle gösterilir. Bu biraz kafa karıştırıcı olabilir çünkü aslında zamanın bir kısmını temsil etmiyor. Daha ziyade ne tür birimleri kullanacağımızı ve zaman dilimi başına bu birimlerden kaç tane olacağını gösterir.

Müzikte zaman işaretine bir örnek
Müzikte zaman işaretine bir örnek

Bu zaman birimlerinin her biri daha küçük parçalara da bölünebilir. Zaman işareti türleri arasındaki temel ayrım, daha küçük parçaları nasıl alt bölümlere ayırabileceğimizin olanaklarıyla ilgilidir. En yaygın iki senaryo, atımları ikiye veya üçe bölmemizdir. Bunlara sırasıyla ikili ve üçlü zaman imzaları denir.

Burada zaman birimleri olarak adlandırdığım şey, genellikle vuruş olarak adlandırdığımız şeydir ve zaman dilimleri, müzikte ölçü olarak bildiğimiz şeylerdir. Zaman imzası, tedbirin iç organizasyonunun ne olacağını açıklar.

Bir parça için bir başlangıç ​​zaman işareti belirleyebiliriz ancak bu, şarkı boyunca bazı şeylerin değişebileceği anlamına gelmez. Bu şarkı boyunca birden fazla farklı zaman işaretine sahip olabiliriz, farklı kısımlara ilerledikçe parçanın ritmik akışını değiştirebiliriz.

Ortak zaman imzaları

Popüler müzikte en sık kullanılan zaman işaretlerine bir göz atalım:

Basit ikili (2/4)

Bu zaman işaretinin ölçü başına iki vuruşu vardır ve her vuruş iki eşit parçaya bölünmüştür.

Basit ikili (2/4)

Bu zaman işaretinin ölçü başına iki vuruşu vardır ve her vuruş iki eşit parçaya bölünmüştür. Bu zaman işaretini marşlarda ve Tango gibi bazı halk müziği türlerinde bulabiliriz. Ölçü başına 2 vuruşluk kısa kadans, her akor değişiminde güçlü bir vurgu sağlar ve doğal olarak bir canlılık hissi yaratır.

İşte Carlos di Sarli'nin efsanevi orkestrasının, Carlos'un bizzat yazdığı bir eseri seslendirdiği bir örnek: "Milonguero Viejo."

Basit üçlü (3/4)

Bu zaman işareti, her bir vuruşun iki eşit parçaya bölündüğü ölçü başına üç vuruşa sahip olarak tanınır.

Basit üçlü (3/4)

Bu zaman işareti geleneksel olarak valslerde ve danslarda bulunur, ancak modern pop müzik kültüründe de yerini almıştır.

Ölçünün başlangıcındaki vurgu, diğer iki vuruşun neredeyse sonradan akla gelen bir düşünce veya ilk vuruşun yankısı gibi hissetmesine neden olarak müziğin her ölçünün sonraki bölümünde dalgalanıyormuş gibi görünmesini sağlar.

The Red Hot Chilli Peppers'ın ikonik "Blood Sugar Sex Magik" albümünden "Breaking the Girl" şarkısını dinleyin. Burada, her üç vuruşta bir güçlü bir vurgu duyacaksınız ve davul kısmının bu çerçevede nasıl ileriye doğru itici bir momentum yaratacak şekilde özenle inşa edildiğini duyacaksınız.

Basit dörtlü (4/4)

Bu belki de Batı müziğinde en kolay bulunan zaman işaretidir ve aynı zamanda "ortak zaman" olarak da bilinir. Ölçü başına dört vuruş içerir ve her vuruş iki eşit parçaya bölünmüştür.

Basit dörtlü (4/4)

Bu zaman işaretini tüm Batı müziği tarihi boyunca pek çok tür ve tarzda buluyoruz. Senfonilerden halk şarkılarına, ozanlara ve en havalı lo-fi yatak odası müzik prodüktörlerinize kadar 4/4 buraya kalmaya gelmiş gibi görünüyor.

Tüm zamanların en klasik ve en tanınmış rock şarkılarından birini gündeme getirmeden edemiyorum. AC/DC'nin bu destansı klasiği, şimdiye kadar duyulan en bulaşıcı 4/4 yavaş rock rifflerinden bazılarına sahip. Bu şarkı o kadar çok 4/4'te ki, hi-hat'ta iki tam ölçülü bir geri sayımla bile kendini duyuruyor.

Bileşik ikili (6/8)

Bileşik zaman işaretlerinin özelliği, her atımın iki yerine üç eşit parçaya bölünmesidir. Bu, ölçü başına iki noktalı çeyrek nota vuruşuyla sonuçlanır. 6/8 en yaygın kullanılan bileşik zaman işaretidir, ancak 9/8 (ölçü başına üç noktalı çeyrek vuruşla) ve 12/8 (ölçü başına dört noktalı çeyrek vuruşla) da popülerdir.

Bileşik ikili (6/8)

Her ne kadar 6/8 ve 3/4 aynı miktarda sekiz notalı alt bölüme sahip olsa da, fark gruplamalarındadır, bu da 6/8'e 3/4'e kıyasla çok daha akıcı bir his verir.

Bu fırsatı, kendi ülkemin kuzeyinden (Arjantin), halk Zamba'sını caz armonisi tatlarıyla birleştiren bazı folklorik müzikleri paylaşmak için değerlendireceğim. Bu özel tarzda, müziğin 6/8 hissini vurgulayan bölümlerini ve çeyrek nota vuruşlarını kullanan diğer bölümlerini duyabiliyoruz, bu da daha fazla yürüyüş bölümü sağlıyor. Bu iki his arasındaki ileri ve geri gidiş, bu bölgeye özgü ve Zamba'yı karakterize eden müzikal bir diyalog yaratıyor.

Gustavo "El Cuchi" Leguizamón'un yazdığı "La Pomeña"yı seslendiren El Duo Salteño'yu dinleyin.

Müziğinizde zaman işaretlerini kullanmaya başlama

Zaman imzaları, notaları ve ritimleri bir çerçeve içinde bağlamsallaştırmamıza yardımcı olan güçlü araçlardır. İster trap ritmi üzerinde çalışıyor olun , ister bir film için bir parça besteliyor olun, ister bir pop şarkısı yazıyor olun , farklı zaman işaretlerinin olanakları ve özellikleri konusunda bilgili olmak, müzik araç setinizin gerçekten önemli bir parçası olacaktır.

Çeşitli zaman işaretlerinin sağlayabileceği sonoriteleri keşfetmekten ve farklı bir zaman işareti üzerinde aynı melodinin veya akor ilerlemesinin çeşitli kombinasyonlarını ve yeniden versiyonlarını denemekten çekinmeyin . Bir müzik parçasında zamanın nasıl organize edildiğini değiştirerek keşfedeceğiniz şeylere hayran kalacaksınız.

COPYRIGHT BEATPAZARI.COM ALL RIGHT RESERVED.